Integrarea terapiei de dializă peritoneală (DP) într-o viață activă și mobilă
Wroclaw, Polonia – Tomasz este în drum spre muncă în orașul Varșovia. În partea din spate a mașinii sale se află cutii cu soluții de care are nevoie pentru dializa peritoneală (DP). Aceasta este realitatea sa din anul 2014, când a fost diagnosticat cu insuficiență renală și a început tratamentul de DP. De atunci, acesta nu călătorește niciodată fără soluțiile sale. Acesta este doar unul dintre lucrurile pe care le-a făcut bărbatul foarte activ de 40 de ani de când a fost diagnosticat cu insuficiență renală – un alt lucru, dar mult mai important, a fost să continue să trăiască o viață fericită alături de o soție, o fiică și un câine.
Tomasz are încă funcție renală reziduală (FRR), dar dializa este crucială pentru a elimina toxinele din organism. În fiecare zi, sunt necesare 3 până la 4 schimburi de lichide, cu o durată de 15 până la 20 de minute fiecare. Acesta profită de dializa la domiciliu pentru a găsi momentul și locul cel mai convenabil pentru a efectua schimburile zilnice. „Este terapia care se potrivește programului meu și nu invers. Și, din fericire, am fost întotdeauna un cititor pasionat”, spune acesta zâmbind, folosind timpul necesar efectuării unui schimb pentru a citi o carte.
Da, puteți! Libertatea de a vă păstra mobilitatea
Tomasz spune că a meritat efortul de a permite terapiei să devină parte din viața sa activă. „Cu DP poți rămâne flexibil și, cel mai mult, îți poți păstra mobilitatea. Dacă vă gândiți, 3 sau 4 schimburi vă răpesc maxim o oră din ziua dvs. Este un lucru pe care cu siguranță îl puteți face! Vă oferă libertate, posibilitatea de a călători și de a continua practicarea sporturilor.” De aceea, Tomasz se angajează să facă terapia de DP cât mai mult posibil.
Tomasz a fost toată viața pasionat de călătorii atât în scop de afaceri, cât și de turism. Să călătorească prin lume era una dintre pasiunile preferate ale lui Tomasz, totuși, după ce a primit diagnosticul, acesta era îngrijorat că nu va mai putea face acest lucru. Dar acesta a aflat că o călătorie cu mașina nu reprezintă o problemă, tot ceea ce trebuie să facă este să-și amintească să ia la pachet câteva cutii de lichide. În general, călătoria cu avionul este posibilă, deși necesită puțin mai multă pregătire.
Adaptarea la diagnosticul primit
Pentru Tomasz, diagnosticul de insuficiență renală a venit ca un șoc. Fiind o persoană foarte activă, care practică multe sporturi diferite și are grijă de sănătatea sa, a fost greu de acceptat că starea lui de sănătate s-a deteriorat atât de grav încât să necesite dializă. Dar erau câteva lucruri de care Tomasz era sigur: Voia să poată munci, nu voia să petreacă fiecare a doua zi într-o clinică și nu voia să înceteze să ducă o viață normală, activă.
Continuarea unei vieți active
Privind în urmă, Tomasz este foarte recunoscător medicului său pentru că i-a recomandat DP. Atunci când s-au hotărât cu privire la cea mai bună abordare de tratament pentru Tomasz, medicii nu au analizat doar afecțiunea medicală și modul în care o pot trata cel mai bine, ci și viața lui în ansamblu, faptul că era încă un tânăr, foarte activ atât la serviciu, cât și acasă și că nu a avut alte probleme medicale.
În timp ce tratamentul clasic de hemodializă (HD) necesită ca pacientul să meargă la o clinică sau un centru de dializă, DP poate fi efectuată chiar de pacient acasă sau oriunde există condiții de igienă adecvate. Atunci când a fost diagnosticat, Tomasz și-a întrebat medicul: „Dacă ați primi dvs. acest diagnostic, ce ați face?” Iar medicul a răspuns că ar alege terapia de DP. Tomasz a ascultat recomandarea medicului său și a început să se informeze cu privire la dializa peritoneală, deoarece acest tip de terapie era ceva complet nou pentru el. La scurt timp după ce a terminat un curs de instruire, a putut începe să facă singur dializa la domiciliu.
Bucurați-vă de confortul tratamentelor la domiciliu
Un lucru pe care trebuie să-l ia în considerare pacienții care urmează DP este să aibă suficient spațiu de depozitare pentru cantitatea de soluții necesare. Tomasz se consideră norocos că are suficient spațiu în care poate depozita livrarea lunară de soluții de dializă peritoneală în cutii stivuite unele peste altele. De asemenea, acesta a dedicat o cameră tratamentului său, un loc în care se poate retrage să-și facă dializa fără a fi deranjat. „Mă bucur de confortul propriei mele case și nu am avut nicio infecție sau problemă până acum”, spune acesta mândru.
Cu atitudinea sa pozitivă, este încrezător că va putea face acest lucru și multe, multe altele: „Dacă vreți să obțineți ceva, trebuie să acceptați dializa ca parte a vieții dvs. și să o integrați. Puteți face acest lucru. Imposibil? - Nimic nu este imposibil!”