Treci la conținut

Răspunsuri la întrebări suplimentare legate de opțiunile de tratament

Corpurile noastre ne însoțesc pe tot parcursul vieții.

Prin urmare, modul în care ne simțim în propriul corp este foarte important. S-ar putea să vă întrebați dacă și cum se va schimba corpul dvs. odată cu dializa. Mai jos am adunat pentru dvs. câteva întrebări frecvente.

Greutatea mea se va modifica?

Greutatea corporală se modifică în mod frecvent la pacienții care fac dializă, în principal din cauza modificării constante a distribuției apei în organism, precum și din cauza schimbărilor în starea nutrițională. Apa este un element esențial în organism, iar un exces sau o diminuare a cantității de apă provoacă efecte nedorite în organism. Dacă suferiți de o boală de rinichi, rinichii nu-și mai pot îndeplini funcțiile în mod adecvat și, adesea, apa se acumulează în organism între tratamentele de dializă. Dializa poate elimina acest exces de apă din organism. Furnizorul de servicii medicale vă va recomanda să vă limitați aportul de lichide și vă va îndruma cu privire la consumul adecvat de apă.

Pot exista, de asemenea, momente în care pierdeți în greutate. Acest lucru poate avea mai multe motive, iar medicul va identifica cauza acestei probleme.

În cazul dializei peritoneale, țineți cont de faptul că se pot absorbi calorii suplimentare din glucoza (zahărul) din soluția de dializă. Un nutriționist vă poate ajuta să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată adaptată tratamentului de dializă.

Boala de rinichi îmi poate afecta pielea?

La o persoană sănătoasă, rinichii curăță organismul de toxine și reziduuri. Dacă suferiți de boală cronică de rinichi, această funcție este limitată. În unele cazuri, aceste substanțe se pot acumula în organism și pot provoca modificări ale culorii pielii și mâncărime. Discutați cu medicul despre acest lucru! Acest lucru poate fi eliminat cu un tratament adecvat.

Ce pot face în legătură cu respirația urât mirositoare?

Atunci când funcția renală se deteriorează, respirația poate avea un miros neplăcut. Puteți contracara acest lucru spălându-vă pe dinți în mod regulat, mestecând gumă fără zahăr sau folosind o apă de gură. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, nu uitați să menționați acest lucru medicului nefrolog sau unui specialist. Igiena dentară este o problemă foarte importantă, dar neglijată de pacienții cu boală cronică de rinichi.

Pot avea relații intime deși urmez un tratament de dializă?

Pacienții cu boală cronică de rinichi pot simți mai puțină dorință de intimitate fizică. La bărbați poate apărea disfuncția erectilă. La femei, ciclul menstrual poate deveni neregulat. Acest lucru poate avea cauze diferite, cea mai frecventă fiind modificarea nivelului de hormoni sexuali. Stresul și anxietatea pot afecta negativ viața sexuală. Anumite medicamente sau un tratament prin dializă inadecvat vă pot afecta echilibrul hormonal. Nu vă fie teamă să discutați cu partenerul despre problemele cu care vă confruntați. Puteți găsi împreună o soluție, doar dacă abordați deschis acest subiect! Deși poate fi inconfortabil la început, ar putea fi o idee bună să discutați această problemă cu un medic.

Vor observa ceilalți accesul meu vascular?

Dacă alegeți să faceți hemodializă, veți fi tratat prin intermediul unui acces vascular. Majoritatea pacienților sunt tratați fie prin intermediul unei fistule, fie prin intermediul unei grefe. Aceasta este o conexiune între o venă și o arteră de pe antebrațul dvs. Este vizibilă sub piele ca o umflătură și arată ca o venă puțin mai groasă. Nu trebuie să vă fie rușine de fistula sau grefa dvs.! Este legătura dumneavoastră cu acest tratament vital; este linia vieții dvs.!

În cazul dializei peritoneale, se utilizează un cateter care face legătura cu cavitatea abdominală. Veți învăța cum să asigurați igiena zonei de inserție a cateterului. Cateterul aproape nu se va vedea pe sub haine. Cu toate acestea, încercați să fiți mândru de cateterul dvs.! Acesta vă oferă opțiunea de a face dializă.  

Indiferent de terapia pe care o alegeți, puteți încerca să vedeți accesul la dializă ca pe un colac de salvare pentru a vă menține puterea de a face față provocărilor din viața de zi cu zi.

Pot să călătoresc în continuare chiar și dacă fac dializă?

Chiar și atunci când faceți dializă, puteți călători și descoperi lumea dacă vă ocupați în prealabil de câteva aspecte organizatorice și dacă rezultatele clinice vă permit acest lucru. Nu uitați să abordați acest aspect cu centrul de dializă: aceștia sunt la curent cu procedurile și vă vor evalua starea clinică.

O schimbare de locație vă poate elibera de stresul cotidian și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății psihice. De asemenea, este important să nu evitați activitățile în familie. Asumați-vă un rol activ în viață ori de câte ori puteți! Nu uitați că dializa a devenit parte din viața dvs. Cu toate acestea, nu trăiți pentru a face dializă. Faceți dializă pentru a trăi!

Aflați mai multe despre opțiunile de călătorie atunci când efectuați dializă.

Se apropie momentul începerii dializei? Aflați mai multe despre cum să vă pregătiți pentru dializă în secțiunea următoare.