Treci la conținut

Un partener inteligent pentru un stil de viață activ

Aplicația mobilă pentru pacienții dializați

Exact când Laurențiu Oancea este pe cale să-și pună jacheta de sport, smartphone-ul acestuia emite un bip. Probabil cel mai important ajutor digital al său, aplicația „My Companion” NephroCare de la Fresenius Medical Care, îi amintește că nu și-a luat încă medicamentele astăzi. Afară, soarele strălucește și bicicleta sa de munte este pregătită pentru plimbare. După ce ezită puțin, se întoarce în bucătărie, își ia medicamentele și, în timp ce face acest lucru, își atașează aparatul pentru tensiune arterială. Odată ce măsurarea este finalizată și nivelurile curente apar pe afișaj, acesta le introduce în aplicație și derulează rapid la o altă secțiune, unde i se afișează următorul sfat: „Exercițile fizice vă mențin corpul în formă”. Laurențiu Oancea zâmbește. Exact, își spune acesta în gând, în timp ce iese din casă și urcă pe bicicletă. Laurențiu este un bărbat cu un corp atletic – dacă l-ați întâlni pe român, nu ați ghici niciodată că este grav bolnav. Și totuși, funcția renală a acestuia s-a deteriorat treptat de-a lungul mai multor ani din cauza hipertensiunii maligne, până când rinichii acestuia au cedat complet. Drept urmare, acesta se bazează din anul 2015 pe tratamentul regulat de dializă. Așa că a ziua următoare, stă întins pe un pat de la clinica de dializă Fresenius Medical Care din Câmpulung, România. Laurențiu vine de trei ori pe săptămână și petrece patru ore la această clinică.

Informații valoroase

După tratament, Laurențiu se întalnește cu medicul din centrul de dializă. Conversația dintre cei doi s-a schimbat semnificativ de când a început să folosească aplicația „My Companion”: Pe lângă faptul că parcurg cele mai recente rezultate ale testelor și discută despre progresul terapiei, aceștia aruncă o privire asupra datelor din aplicația de pe smartphone-ul său. Pentru că Laurențiu își înregistrează zilnic nivelul tensiunii arteriale în aplicație și introduce întotdeauna greutatea actuală, de exemplu, medicul poate obține informații suplimentare valoroase despre starea de sănătate a pacientului său. Iar aplicația a făcut ca tratamentul lui Laurențiu Oancea să fie mult mai transparent pentru acesta. Acesta poate pune întrebări mai specifice acum și poate evalua mai bine ce înseamnă datele individuale.

Atunci când am aflat despre boala mea, inițial m-am gândit că va fi doar un lucru temporar. Dar acum știu că va face parte mereu din viața mea. De aceea am învățat să mă descurc în timp ce aștept un transplant de rinichi. Profit la maximum de acest lucru.

Laurențiu Oancea
Pacient dializat

Cunoașterea îți dă putere

Aplicația permite pacienților precum Laurențiu să contribuie în mod activ la terapie și îi motivează să aplice autodisciplina necesară. „Mi se pare utilă aplicația ca ajutor zilnic”, spune Laurențiu. „Mai mult, îmi place să descopăr lucruri noi și îmi place foarte mult să mă joc cu aceasta.” Deoarece datele privind terapia din aplicație sunt actualizate prompt și regulat, pacienții au întotdeauna o imagine de ansamblu bună asupra stării lor de sănătate. O dietă incorectă sau chiar exerciții fizice insuficiente se pot reflecta în anumiți parametri afișați în aplicație. În consecință, pacienții precum Laurențiu pot solicita o consultație cu medicul lor, asistenta medicală de dializă sau nutriționistul pentru a lua contramăsuri pe termen lung. „Întotdeauna am practicat multe sporturi și încă fac acest lucru”, spune Laurențiu. Ciclismul este una dintre activitățile sale preferate de recreere. Adesea, acesta face plimbări lungi în mediul rural. „Mi se pare important să mă gândesc la alte lucruri decât la tratamentul meu de dializă. Pentru a evita să fiu blocat mental în toată această situație, îmi ocup timpul și îmi trăiesc pasiunile.”

Gândire pozitivă

În satul natal, Capul Piscului, Laurențiu locuiește alături de părinții săi și împarte cu aceștia o grădină minunată plină de pomi fructiferi bătrâni și brazde de legume. De când s-a îmbolnăvit, Laurențiu a început să acorde mai multă atenție unei alimentații sănătoase. După ce se întoarce de la ședința obositoare de dializă, se așază la masa din bucătărie și pregătește o salată cu castraveți, ceapă și puține roșii, toate cultivate acasă. Această aplicație îi oferă și sfaturi alimentare. „Dacă am de gând să îmi accept tratamentul, trebuie să o fac cu un scop orientat spre viitor”, explică Laurențiu. Faptul că a învățat să se descurce atât de bine cu boala are, evident legătură parțială cu cu terapia sa de la clinică, dar și cu sentimentul pozitiv dat de implicarea directă. Laurențiu Oancea este optimist în ceea ce privește viitorul. Acesta arată spre peretele din bucătărie, unde sunt agățate mai multe medalii pe care le-a primit în timpul serviciului militar. „Îmi doresc foarte mult să lucrez din nou”, spune Laurențiu, „mă simt în formă.”

Conținut asociat
[Translate to Romanian:] Stories archive

Găsiți mai multe povești în arhiva noastră